Studio Ideas and Inspiration

The Brother Claus Field Chapel

Posted in interesting projects, studio 2a_2009 by Sarah Gelbard on 19 October 2009

This is one project I investigated last year with my program “archive of lost negatives”.

The Brother Claus Field Chapel is located in Mechernich near Cologne, Germany.  The Chapel, dedicated to the holy Niklaus von Fluehe  and built by local farmers on the edge of a field.  Zumthor used a technique called “rammed concrete” where farmers poured a layer of concrete over a teepee of timber every day for 24 days, leaving a texture similar to that of rammed earth. The timber was then burnt out by colliers, using the same process as making charcoal, leaving a charred inside.  An oculus at the top is open to the sky letting in rain and light. Filtered light also enters through holes in the walls.

Imprint of the trees is left leaving the walls to serve as a memory of what once was. The negatives of the trees make up the postive wall of the space.

Originally posted by Kristen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: